EMS
eMS d.o.o. vrši posredovanje u prometu roba i/ili
usluga na Internetu u ime i za račun
izdavačke kuće Rende.

NESREĆA I STVARNE POTREBE - Ivančica Đerić

Rende

  • Rende
    Rende
Cena:792.00DIN

Nagrada BILJANA JOVANOVIĆ; Uži izbor za NIN-ovu nagradu 2012; među 6 najboljih romana godine i uži izbor za nagradu Meša Selimović.

 

Početak rata 1992. godine zaustavlja karijeru mlade jugoslovenske crtačice stripa, Une. Njeno autorsko delo Kunta Kinte živi na Balkanu, dnevnik je jednog grada, generacije i vremena.

Jedan bezazlen plakat pokreće lavinu događaja, koji svoje razrešenje dobijaju dvadeset godina kasnije, u Vankuveru. Pojavom mladog Erosa iz Tromuka, nezavršeni strip prošlosti opet se otvara, svi učesnici prošlih događanja, započetih u bosanskoj kasabi, izranjaju iz tuša prošlosti tražeći da budu objašnjeni, a groteskni balkanski strip rata okončan.

Preko crtanog romana, kroz pripovest o raznolikim karakterima i sudbinama, uvučeni smo u vrtlog istorije i porodične nesreće, i tako bivamo vođeni od duhovitih do tragičnih događaja, od ljubavi do, njoj suviše bliske, izdaje.

Ovo je knjiga koja se čita u jednom dahu. Slojevita, duhovita i na trenutke surova proza koja govori o tankoj liniji između života i stripa, Balkana i neoliberalnog Zapada, nesreće i stvarnih potreba.